de Stadhuis Beuk

stadhuisbeuk De grote rode beuk in het Burgemeester Brouwerplantsoen naast het stadhuis was ernstig aangetast door de reuzenzwam. De reuzenzwam is een parasitaire paddenstoel die zowel loofbomen (beuk, eik, paardenkastanje) als naaldbomen (spar, fijnspar, larix) kan aantasten. De vruchtlichamen lijken op de grond te groeien, maar het mycelium in de bodem is altijd verbonden met de wortels of de stamvoet van oude bomen.

Op maandag 7 augustus 2017 is de rode beuk om veiligheidsoverwegingen gekapt. Het plantsoen wordt regelmatig gebruikt voor feesten en festivals. De monumentale beuk was ca. 170 jaar oud, 24 meter hoog en had een omvang van bijna 5 meter; een gezichtsbepalende boom die je niet over het hoofd kon zien. In het najaar wordt er op deze plaats een nieuwe rode beuk geplant.

stadhuis beuk

Het hout van de beuk is afgevoerd naar de houtopslag van de gemeente. Na drogen zullen de stammen verzaagd worden om een tweede leven te beginnen in een sociaal en duurzaam groen project. KeiStadHout en 033GROEN gaan plannen en projecten verzamelen zodat de grote stukken hout straks een mooie bestemming krijgen in de stad Amersfoort.
Voor de aankomende workshop lepelsnijden mocht Eemlepel alvast delen van takken en kleine stammetjes uitzoeken.
Op woensdag 18 oktober is er een workshop lepelsnijden gepland en op het Inspiratiefestival op 10 september geeft Eemlepel een Spoonfulness workshop bij Het Groene Huis Amersfoort.

stadhuis beuk

stadhuis beuk