Eeuwige Bossen

Eeuwige Bossen is een informatieve documentaire over het beheer en behoud van onze bedreigde inheemse bossen.

In nog maar 3% van onze bossen en houtwallen komen wilde bomen en struiken voor. Waar staan ze en hoe werden ze in het verleden benut?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een Kaart gemaakt waar alle tot nu toe bekende wilde bomen en struiken in Nederland staan. In diverse musea zijn voorbeelden te zien van het historisch gebruik van hout. Er wordt onderzoek gedaan naar het DNA en naar jaarringen van wilde bomen. Op de genenbank worden zoveel mogelijk inheemse soorten gekweekt om ze voor uitsterven te behoeden. De wilde bomen blijken goed bestand tegen klimaatverandering.

Het beheer van de wilde bossen gaat nog niet overal goed. Soms worden soorten geplant die van nature niet thuishoren in een wild inheems bos. Uitheemse soorten kunnen het bos overnemen en de inheemse bomen verdringen. Daar zijn maatregelen voor nodig. Het beleid van het ministerie en de provincies is erop gericht om de kennis te vergroten. Zodat toekomstige generaties ook nog van onze prachtige bossen met wilde bomen en struiken kunnen genieten.

De hele documentaire van 57 minuten is online te bekijken via onderstaande link.

> Eeuwige Bossen