Walnotenboom

In Achterveld staan bij een boerderij 2 Walnotenbomen. Beide bomen worden gerooid omdat de een deels rot is en te dicht bij de boerderij staat. De andere boom is in het verleden zo rigoureus gesnoeid dat er nauwelijks takken meer aan zitten. Een van de Walnotenboom heeft een flinke diameter van 78 cm en een omvang van 245 cm. De kleinere Walnotenboom heeft een diameter van 55 cm en een omvang van 175 cm.
033GROEN gaat het Walnotenhout een nieuwe bestemming geven, en de dikkere takken zijn voor Eemlepel ideaal om te verwerken tot lepels en bekers.

walnoot1-720x240

Muggen verjager!
Een Walnotenboom werd vroeger vaak direct naast de waterput gezet. De bladeren van de walnotenboom geven een bepaalde geur af. Een geur, tanninegeur, waar ongedierte en insecten als muggen niet van houden. De Walnotenboom zorgde ervoor dat er in het water van de put geen muggenlarven kwamen. In de zomer zit je onder een walnotenboom niet alleen lekker fris in de schaduw, maar ook nog eens rustig zonder de muggen.

walnoot2-720x360

Walnotenhout is prachtig van kleur met een donkere kern en een mooie structuur, zeker bij een ouder exemplaar. Een boom met een diameter van bijna 80cm levert flinke planken op, en het wordt graag verwerkt tot exclusieve meubels.
Het is nog maar de vraag hoever de kern verrot is en hoeveel hout er bruikbaar zal zijn.
De bomen worden binnenkort gerooid en daarna krijgen de stammen minimaal 2 jaar rust om te drogen voordat ze gezaagd zullen worden. Om lepels te snijden kan ik direct aan de slag met het verse hout.