Hout in Mei 2017

Spoonfest 28 mei

Op 28 mei zet Eemlepel z’n kampement weer op voor het Spoonfest Hout in mei. 12 enthousiaste deelnemers komen uit alle windstreken naar het terrein van de biologisch-dynamische boerderij Groot Weede in Hoogland, die deze dag groene oase is aan de rand van Amersfoort is. Perfect voor deze tropisch warme dag.

We maken kennis met de gemengde groep deelnemers; jong & oud, vaders & moeders, zonen & dochters. Na een gezamenlijke start – uiteraard een met inleiding over veiligheid en hanteren van de messen – volgt er een korte demonstratie. Hierna neemt iedereen, gewapend met bijl en 2 lepelmessen, plaats achter een eigen hakblok om een eerste eigen lepel te snijden.

Er is meer dan voldoende vers hout aanwezig om van alles uit te proberen. Met name de wilg is een prettige, zachte houtsoort om mee te beginnen. De stukken beuk, kers en kastanje wachten op de meer gevorderde lepelsnijders. In de ochtend is het nog wat onwennig om met het lepelmes om te gaan, maar in de middag is iedereen behoorlijk vaardig geworden en volgen nieuwe projecten en probeersels elkaar in rap tempo op. Het hout wordt driftig gekliefd en met behulp van de shavehorse – een schaafbok – en met een haalmes kunnen grote stukken hout tot handzame vormen worden gesneden. Iedereen werkt met aandacht en in eigen tempo aan eigen lepels groot en klein. De vaardigheid leren en uniciteit is belangrijker dan de hoeveelheid perfecte lepels die aan het eind van de dag mee naar huis gaan.

Hout in Mei 2017

We moeten de deelnemers verleiden om het gereedschap even los te laten met een heerlijke biologisch lunch. Dan is er ook tijd om inzichten en ervaringen met elkaar te delen.
Aan het eind van de dag worden de lepels aan elkaar gepresenteerd. We zien allerlei vormen, maten en modellen waarbij ook weer nieuwe ideeën ontstaan en handigheidjes worden gedeeld.

Met de zomer in zicht blijkt het aanschaffen van eigen lepelmessen heel aantrekkelijk. Wij zijn benieuwd wat er deze zomer in diverse landen is ontstaan!

De tweede Hout in Mei op een rij maakt een jaarlijks evenement! Wij gaan door! Erbij zijn in 2018?

Zet in Hout in mei vast in je agenda ~ 27 mei 2018!

Tot dan!
 
 
 

Foto impressie